En ny terapi, der ser ud til at stoppe Parkinsons sygdom "i dets spor", begynder fase-1 kliniske forsøg på mennesker næste år.

Terapien, udviklet af forskere ved University of Queensland - og delvist skrevet af Michael J Fox Foundation - er verdens første, fordi den stopper hjernecellernes død i Parkinsons sygdom snarere end at håndtere symptomer.

Hvis menneskelige forsøg ekko de fantastiske resultater i dyreforsøg, kan inflammationen i hjernen, der forårsager så meget af den progressive skade i Parkinsons sygdom (PD), stoppes ved at tage en enkelt pille hver dag.

UQ Fakultet for Medicinforsker Lektor Trent Woodruff sagde, at nøglen til den nye terapi er et lille molekyle, MCC950 - en forbindelse udviklet og forladt for 10 år siden af ​​et stort pharma-selskab, der ikke forstod, hvordan det faktisk fungerede.

På dette tidspunkt var betændelse i Parkinsons hjerne dog mindre velbegrundet.
Parkinsons sygdom, sagde dr. Woodruff, er karakteriseret ved tab af hjerneceller, der producerer dopamin, et kemikalie der koordinerer motorstyring - og det er tabet af dopamin, der har været fokus for behandlingen. Men det ledsages også af denne kroniske betændelse, der opstår som et immunrespons, der er gået haywire.

Det virker som dette: Inflammation aktiveres i vores celler af komplekse proteiner kaldet inflammasomer. For cirka fem år siden fandt Dr. Woodruff og hans team, at immunforsvaret forårsager NLRP3-inflammatorisk at lyse op hos Parkinsons patienter med signaler fundet i hjernen og endda i blodet.

De fandt da, at det lille molekyle MCC950, som blev givet oralt en gang dagligt i forsøg med mus, "blokerede NLRP3-aktivering i hjernen og forhindrede tab af hjerneceller, hvilket resulterede i markant forbedret motorfunktion".

 

 

UQ Institut for Molekylærbiovidenskabsforsker Professor Matt Cooper - der oprindeligt eksperimenterede med MCC950 til behandling af en autoinflammatorisk sygdom kaldet Muckle-Wells syndrom, der kan forårsage døvhed og nyresvigt - nævnte lægemiddelvirksomheder traditionelt forsøgte at behandle neurodegenerative lidelser ved at blokere neurotoksiske proteiner der opbygges i hjernen og forårsager sygdom.
"Vi har taget en alternativ tilgang ved at fokusere på immunceller i hjernen kaldet microglia, der kan rydde disse toksiske proteiner," sagde han.

"Med sygdomme af aldring som Parkinsons, kan vores immunsystem blive overaktiveret, med microglia forårsager betændelse og skader på hjernen."
NLRP3 inflammasom (grøn) udtrykkes af immunceller (rød) i hjernen hos mennesker med Parkinsons sygdom. Foto: University of Queensland
Han sagde MCC950 effektivt "afkølet hjernen i brand", nedbryder mikroglial inflammatorisk aktivitet og tillader neuroner at fungere normalt.
Dette blev opnået med tre forskellige modeller af Parkinsons på mus.

 

Denne artikel er oversat fra engelsk af Google translate